MBTA Government Center Station & City Hall Plaza

Project Highlights

  • BSA Accessible Design Award, 2019, Boston Society of Architects / Massachusetts Architectural Access Board
  • Circulation and Accessibility Improvements
  • Green Infrastructure
  • Urban Forestry

Halvorson | Tighe & Bond Studio was part of the team that revitalized City Hall Plaza. Gathering and seating opportunities are offered in a variety of scales, and large canopy trees welcome daily visitors to either soak up the sun or enjoy lunch in the dappled shade. Tree bosques define the edges of the plaza, offer respite, and provide direct environmental benefits that set the tone for Boston’s resilient future. The design team took great care to respect the plaza’s Brutalist aesthetic, modeled after the Sienna’s Piazza del Campo, while remaining attentive to desires for active, urban spaces.

The tree bosques’ strong, defining presence softens the expansive paved space while enhancing opportunities for gathering around the new Government Center headhouse and within the plaza itself. Activating the edges with green elements draws people in, allowing them to engage at a human scale. At a practical level, the trees reduce the heat island effect and are planted in an open jointed permeable paving system, increasing the life expectancy of the trees while maximizing stormwater infiltration on the plaza. This work was done in coordination with HDR, Inc.

In addition to green infrastructure solutions, the improvements have made Government Center Station a true multi-modal transportation hub with improved pedestrian and bicycle access via the new headhouse, bike share stations and electric vehicle charging stations. Most importantly, the existing terraced steps were replaced with sloped granite walks, resulting in universal access to adjacent Cambridge Street, the transit station and City Hall for the first time.

Related News & Events